Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan (2024)

Geplaatst op 12 juli 2024

In Zuid-Soedan staan de inwoners voor enorme uitdagingen. Naast de aanhoudende gevolgen van conflicten, hebben ze ook te maken met extreem weer. Gelukkig biedt het Programma Partnerschap-project (PPP) een lichtpuntje, dat een samenwerking is tussen de Europese Unie (DG ECHO), het Nederlandse, het Deense enhet Zuid-Soedanese Rode Kruis. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

In 2011 vierde Zuid-Soedan feest: na lange periodes van conflict werd het land eindelijk onafhankelijk. Helaas bracht dit niet het gehoopte nieuwe begin. Sindsdien kampt Zuid-Soedan met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Door de klimaatcrisis nemen de extreme weersomstandigheden toe. Droogtes worden intenser en regenval heviger.

“In 2019 stond zelfs een derde van het land onder water, met alle gevolgen van dien”, vertelt Bonface Okotch, die werkt als water-en-sanitatie-expert namens het Nederlandse Rode Kruis in Zuid-Soedan.

Bouwen aan weerbaarheid

“Door voortdurende conflicten en extreem weer is het lastig voor mensen om hun leven op te bouwen. Sommige mensen moeten zelfs gedwongenverhuizen”, legtBonface uit. “Naar schatting hebben minstens 9 miljoen Zuid-Soedanezen humanitaire hulp nodig vanwege deze uitdagingen.”

Eén van de belangrijkste doelen van het PPP-project is om de impact van deze gebeurtenissen te verminderen en mensen weerbaarder te maken, zodat ze steeds beter overeind blijven staan bij elke tegenslag. “Mensen in de gemeenschappen worden getraind om weerrisico’s te beoordelen, waterstanden te monitoren en snel maatregelen te nemen als de gemeenschap gevaar loopt”, vertelt Bonface. “Tijdens noodsituaties versterken ze dijken, maken ze afvoerkanalen vrij en bieden ze hulp aan kwetsbare groepen.”

Geen buikpijn meer

Een ander belangrijk aspect van het project is het verbeteren van de toegang tot schoon water en betere sanitaire voorzieningen. Tot nu toe heeft het project 60.000 mensen bereikt met deze hulp. Dit heeft geleid tot een afname van ziektes zoals diarree, vooral bij kinderen en ouderen. Zo ontvingen de gemeenschappen in de regio Aweil een waterpomp. Bonface: “Sinds we de waterpomp van het Rode Kruis hebben gekregen, zijn ziektes in onze gemeenschap verminderd. Onze kinderen hebben geen buikpijn meer.”

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan (1)

De crisis in Soedan

De recente crisis in Soedan heeft de humanitaire situatie in Zuid-Soedan verder gecompliceerd. Het geweld aan de andere kant van de grens heeft al geleid tot de komst van tienduizenden vluchtelingen naar Zuid-Soedan. In deze groep bevinden zich Zuid-Soedanezen die eerder naar Soedan waren gevlucht vanwege de conflicten in hun eigen land. Zij keren nu weer terug naar hun thuisland.

“De crisis in Soedan kwam plotseling en zonder waarschuwing”, vertelt KamwatiWango, projectcoördinator van het PPP-project.“De vluchtelingencrisis belast het humanitaire systeem in Zuid-Soedan verder. Er zijn nu nog meer mensen in het land die dringend voedsel, water, onderdak en medische zorg nodig hebben.”

Flexibele hulp

Gelukkig biedt het Programma Partnerschap een belangrijk voordeel ten opzichte van andere projecten: de flexibiliteit van de financiering. “Hierdoor kunnen we snel inspelen op nieuwe noodsituaties, zoals de crisis in Soedan. Zo bieden we vluchtelingen financiële hulp, ook wel cashhulp genoemd, wat effectief blijkt te zijn”, legt Kamwati uit.

Helpen met cash

Kamwati vervolgt: “Wanneer huishoudens geld ontvangen, kunnen ze zelf bepalen welke noodzakelijke items zij willen aanschaffen. Dit stimuleert de lokale economie doordat ze deze items lokaal kunnen kopen. Het is een snelle en waardige manier om hulp te bieden aan mensen in nood.”

Zo kon de Zuid-Soedanese Amou Kuot, die vorig jaar terugkeerde naar haar thuisland vanwege het geweld in Soedan, een goede start maken. “Toen ik terugkeerde naar Zuid-Soedan, was mijn situatie erg slecht. Maar met het geld van het Rode Kruis kon ik een klein bedrijfje starten op de markt. Ik verkoop nu thee, en dit helpt me om voor mijn kinderen te zorgen.”

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan (2)

De lokale gemeenschap centraal

Het mooiste aan het project, benadrukken zowel Bonface als Kamwati, is dat er nauw wordt samengewerkt met de gemeenschap. Kamwati: “De lokale Rode Kruis-afdeling in de regio Aweil speelt een centrale rol in de operatie. Zij staan in direct contact met de gemeenschap en begrijpen wat er speelt. De Rode Kruis-vrijwilligers zetten zich elke dag met toewijding in om het leven van hun gemeenschap te verbeteren. Op deze manier stelt het project de mensen in de frontlinie in staat om de belangrijkste beslissingen te nemen.”

Het Programma Partnerschap-project

Door pandemieën, klimaatrampen en conflicten leven wereldwijd miljoenen mensen in nood. Er is meer nodig dan alleen noodhulp. Om gemeenschappen goed te beschermen, moeten we meer investeren in het voorkomen van rampen en het voorbereiden op noodsituaties voordat ze plaatsvinden. Het Programma Partnerschap met de Europese Unie (DG ECHO: directoraat-generaalEuropese Civiele bescherming en Humanitaire Hulp) zorgt voor flexibele en langdurige financiering, zodat we mensen beter kunnen helpen.

Meer over het project Zo is het om te werken in Zuid-Soedan

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan (2024)

References

Top Articles
Everything You Need to Know About Goddess Locs
27 Trendy Ways to Style Goddess Locs at Home
Hotels Near 6491 Peachtree Industrial Blvd
Television Archive News Search Service
The UPS Store | Ship & Print Here > 400 West Broadway
Big Spring Skip The Games
How to know if a financial advisor is good?
Undergraduate Programs | Webster Vienna
The Realcaca Girl Leaked
Konkurrenz für Kioske: 7-Eleven will Minisupermärkte in Deutschland etablieren
Smokeland West Warwick
Grand Park Baseball Tournaments
Tiraj Bòlèt Florida Soir
Transformers Movie Wiki
Whitley County Ky Mugshots Busted
Blue Beetle Showtimes Near Regal Swamp Fox
R/Afkarena
Kaomoji Border
Q Management Inc
Craiglist Kpr
Wal-Mart 140 Supercenter Products
Andhrajyothy Sunday Magazine
Joann Ally Employee Portal
Espn Horse Racing Results
Gina Wilson All Things Algebra Unit 2 Homework 8
Maxpreps Field Hockey
Rs3 Eldritch Crossbow
Die 8 Rollen einer Führungskraft
'Insidious: The Red Door': Release Date, Cast, Trailer, and What to Expect
Tactical Masters Price Guide
Yu-Gi-Oh Card Database
10 Best Quotes From Venom (2018)
Martins Point Patient Portal
Lininii
Kristen Hanby Sister Name
Murphy Funeral Home & Florist Inc. Obituaries
Junee Warehouse | Imamother
Ippa 番号
Gets Less Antsy Crossword Clue
Pensacola Cars Craigslist
What Does Code 898 Mean On Irs Transcript
Shane Gillis’s Fall and Rise
Autum Catholic Store
How To Customise Mii QR Codes in Tomodachi Life?
The Nikki Catsouras death - HERE the incredible photos | Horror Galore
Terrell Buckley Net Worth
303-615-0055
Bonecrusher Upgrade Rs3
antelope valley for sale "lancaster ca" - craigslist
라이키 유출
Die 10 wichtigsten Sehenswürdigkeiten in NYC, die Sie kennen sollten
Bellin Employee Portal
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6452

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.