Wat is het verschil tussen ADHD en ADD? (2024)

Wat is het verschil tussen ADHD en ADD? (1)

Wat is het verschil tussen ADHD en ADD? ADHD en ADD worden vaak als twee verschillende gedragsdiagnoses gezien. Het verschil heeft echter te maken met de kenmerken die iemand heeft. ADHD staat voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en impulsiviteit. ADD staat voor aandachtstekortstoornis. Er bestaat ook een derde, minder bekende, variant beschreven in de DSM-5, ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’. Dit is de ADHD variant waar een kind alleen de hyperactiviteit en impulsiviteitskenmerken heeft zonder bijkomende aandachtsproblemen. Zowel ADHD als ADD hebben invloed op de ontwikkeling en het welzijn van een kind, dus het is belangrijk om de verschillen te begrijpen om de juiste behandeling te kunnen krijgen. In dit artikel beschrijven we welke type ADHD gedragsdiagnoses bestaan het verschil tussen deze types.

Inhoudsopgave

  1. ADHD, gecombineerd beeld
  2. ADHD, onoplettend beeld
  3. ADHD, hyperactiviteit-impulsief beeld
  4. Dus, wat is nou het verschil?
  5. Belangrijk om te weten
  6. Conclusie
  7. Veelgestelde vragen
    • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪

ADHD, gecombineerd beeld

Kinderen met het gecombineerde type ADHD voldoen in de DSM-5 zowel aan de kenmerken passend bij aandachtstekort als de hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze kinderen hebben moeite met stilzitten, zijn vaak druk en impulsief en hebben moeite met plannen en organiseren. Ze vinden het moeilijk om hun aandacht langere tijd bij één taak te houden en zijn snel afgeleid. Dit kan voor problemen zorgen thuis en op school.

ADHD, onoplettend beeld

Kinderen met ADHD met onoplettend beeld voldoen in de DSM-5 alleen aan de kenmerken van aandachtstekort. Deze kinderen hebben vaak moeite hun aandacht langere tijd bij één taak te houden en zijn snel afgeleid. Deze kinderen voldoen dus niet aan de kenmerken van hyperactiviteit. Deze mensen zijn vaak rustig en teruggetrokken en kunnen soms overkomen als dromerig. In de volksmond wordt dit ADD genoemd. De ‘H’ van ‘hyperactiviteit’ is er dus simpelweg uitgelaten. Omdat kinderen met ADD minder opvallen omdat zij niet zo bewegelijk zijn als kinderen met ADHD, wordt dit soms nog over het hoofd gezien.

ADHD, hyperactiviteit-impulsief beeld

Kinderen met ADHD met hyperactiviteit en impulsiviteit hebben vooral last van hyperactiviteit en impulsiviteit, en minder van aandachtsproblemen. Kinderen met dit type ADHD hebben vaak moeite om stil te zitten, zijn altijd in beweging en hebben een grote hoeveelheid energie. Ze zijn impulsief en handelen zonder na te denken over de gevolgen. De kinderen hebben vaak moeite om hun emoties onder controle te houden en kunnen snel boos of gefrustreerd raken. Dit kan voor problemen zorgen met vriendschappen en samenwerken.

Dus, wat is nou het verschil?

Bij ADHD, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en impulsiviteit, heeft een kind moeite met het behouden van de concentratie. is bewegelijk met de handen en voeten en kan moeilijk stil zitten. Mensen met ADHD hebben vaak ook impulsief gedrag en vinden het moeilijk om te blijven zitten. Bij ADD, aandachtstekortstoornis) heeft iemand ook moeite met concentratie, maar is niet zo druk als bij ADHD. Kinderen met ADD zijn vaak rustig en teruggetrokken en hebben meer moeite zicht te concentreren op taken waar ze niet zo veel interesse in hebben. Kinderen hebben vaak wel problemen met de organisatie en planning. Ook zijn zij vaak aan het wiebelen en friemelen, maar zijn zij minder impulsief van mensen met ADHD. Het verschil ligt dus vooral in de symptomen die iemand heeft.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪

Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.

    Belangrijk om te weten

    Om echt tot het verschil van adhd en add te komen is het is belangrijk om te weten dat beide gedragsdiagnoses dezelfde onderliggende problemen hebben: een tekort aan dopamine en noradrenaline in de hersenen. Door dit tekort hebben mensen met ADHD en ADD moeite met hun concentratie. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat ADHD geen keuze is en dat het niet iets is dat een kind ‘gewoon kan stoppen’. Kinderen met ADHD hebben vaak behoefte aan begrip en ondersteuning vanuit hun omgeving: op school en thuis. Het is daarom belangrijk om een open en begripvolle houding aan te nemen en samen te zoeken naar welke hulpmiddelen mogelijk passend kunnen zijn.

    Conclusie

    In conclusie is het belangrijk om het verschil tussen ADHD en ADD te begrijpen en om de juiste behandeling te krijgen. ADHD wordt gekenmerkt door problemen met de aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit, terwijl ADD voornamelijk wordt gekenmerkt door problemen met de aandacht en concentratie. Behandeling kan bestaan uit medicatie, therapie en levensstijlaanpassingen.

    Veelgestelde vragen

    Hoe kan ik het verschil tussen ADD en ADHD herkennen?

    Kinderen ADHD hebben vaak moeite om stil te zitten, zijn onrustig en impulsief. Deze kinderen hebben moeite om op hun beurt te wachten, kunnen door mensen heen praten en hebben moeite om op hun plek te blijven zitten. Verder hebben ze moeite om zich langere tijd te kunnen concentreren en zijn snel afgeleid door omgevingsgeluiden. Aan de andere kant hebben kinderen met ADD voornamelijk moeite met aandacht en concentratie. Ze zijn vaak dromerig en snel afgeleid, maar vertonen geen hyperactief en impulsief gedrag.

    Is de behandeling anders voor ADD en ADHD?

    Hoewel er enige overlap is, kan de behandeling variëren. Zowel ADD als ADHD kunnen baat hebben bij gedragstherapie, waarbij technieken worden aangeleerd om aandacht en organisatie te verbeteren. Vaak wordt bij een behandeling gekeken waar een kind het meeste last van heeft. Daar wordt dan een behandelplan op afgesteld. Dit kan dus in sommige gevallen hetzelfde zijn. Je kan alvast lezen over wat adhd is en hoe adhd behandeld wordt.

    Kunnen levensstijl en omgeving de symptomen van ADD en ADHD beïnvloeden?

    Ja, levensstijl en factoren vanuit de omgeving kunnen invloed hebben op hoeveel een kind last heeft van de kenmerken passend bij ADD of ADHD. Bij factoren vanuit de omgeving kan je denken aan: stressvolle situaties en veranderingen, te weinig slaap, voeding en omgevingsprikkels. Het aanbrengen van aanpassingen in de thuis- en schoolsituatie en het creëren van een rustige en gestructureerde omgeving kunnen helpen de klachten te verminderen.

    Kan een kind ADD en ADHD hebben?

    Het is mogelijk dat kinderen zowel moeite hebben met aandacht en concentratie als hyperactief en impulsief gedrag vertonen. In deze gevallen wordt het meestal ADHD, gecombineerde type genoemd.

    Kan het lastig zijn om ADD of ADHD te diagnosticeren?

    Ja, het kan soms moeilijk zijn om ADD of ADHD te diagnosticeren, omdat de kenmerken ook kunnen voortkomen vanuit andere factoren, zoals een laag of hoog intelligentieniveau en spanningen vanuit de omgeving. Sommige kinderen zijn nou eenmaal over actief of gevoelig voor prikkels. Het is pas helpend om verder onderzoek te laten doen door een gekwalificeerde professional, zoals een psycholoog of orthopedagoog, wanneer het kind er zelf last van krijgt en zijn problemen het dagelijks leven belemmeren.

    Delen op een van je kanalen?

    Wat is het verschil tussen ADHD en ADD? (2024)

    References

    Top Articles
    Facebook Dating FAQ: Secret Crush and Everything You Need to Know
    I tried Facebook Dating even though it terrified me—here's what happened
    LAC-318900 - Wildfire and Smoke Map
    Weather On October 15
    Parc Soleil Drowning
    Victoria Tortilla & Tamales Factory Menu
    Rick Lee Oaklawn Park Picks Today
    Stadium Seats Near Me
    Congdon Heart And Vascular Center
    Whmi.com News
    Kathy Carrack
    Kcrubicon
    Florida death row inmates promised more humane treatment after lawsuit settlement
    Trey Yingst Parents Nationality
    Valeriewhitebby Footjob
    Mannat Indian Grocers
    Adt First Responder Discount
    Rick Harrison Daughter Ciana
    As Trump and Harris spar, ABC's moderators grapple with conducting a debate in a polarized country
    Craigslist Ct Pets
    Julie Green Ministries International On Rumble
    Ups Store Pineville La
    Publix Store 1304
    5 takeaways from Baylor’s historic comeback win vs. UCF: Bears find new energy in Orlando
    Clayton Grimm Siblings
    Tbom Genesis Retail Phone Number
    Insulated Dancing Insoles
    Pokimane Titty Pops Out
    Author T. Jefferson Parker
    Ixl.prentiss
    인민 을 위해 복무하라 다시보기
    Prisoners Metacritic
    Broncos vs. Seahawks: How to Watch NFL Week 1 Online Today
    Coverwood Terriers For Sale
    Dr Yakubu Riverview
    Trailmaster Fahrwerk - nivatechnik.de
    Are Huntington Home Candles Toxic
    Quiktrip 864
    Enterprise Car Sales Jacksonville Used Cars
    Accident On 215
    Is Glassagram Illegal
    Did You Hear About Worksheet Answers Page 211
    Pensacola Tattoo Studio 2 Reviews
    Gulfstream Park Entries And Results
    My Vcccd
    Waffle House Gift Card Cvs
    Thoren Bradley Lpsg
    Arre St Wv Srj
    Roblox Mod Menu Platinmods
    Umn Biology
    New Application Instructions · Government Portal
    Two Soyjaks Pointing Png
    Latest Posts
    Article information

    Author: Jerrold Considine

    Last Updated:

    Views: 6020

    Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

    Reviews: 85% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Jerrold Considine

    Birthday: 1993-11-03

    Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

    Phone: +5816749283868

    Job: Sales Executive

    Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

    Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.